Vattenmantlad kamin – Läs detta innan du köper kamin!

Om du funderar på att skaffa kamin för att värma upp rum och kanske hela bostaden så kommer du att inse att det finns många alternativ. Det har hänt mycket inom kaminutveckling och du kan dra nytta av design som är energisnål, praktisk och otroligt vacker. Med en vattenmantlad kamin så värmer du både luften och vattnet för din bostad.

Men innan du surfar vidare för att se på pelletskaminer som kan spara dig stora pengar eller klassiska vedeldade kaminer för äkta stugkänsla så ska du läsa mer här om hur en vattenmantlad kamin kan förändra livet i ditt hem. På Jiemach har vi gått igenom de allra viktigaste punkterna att tänka igenom innan du går vidare med din plan om att installera denna typ av braskamin så läs vidare!

Vad är en vattenmantlad kamin?

En vattenmantlad kamin är en typ av värmesystem som kombinerar fördelarna med en traditionell braskamin med möjligheten att värma upp vatten för hushållets uppvärmningssystem.

Det här är en kamin utrustad med en vattenbehållare, eller mantel som det kallas för, som omger eldstaden. På en del modeller så sitter manteln baktill på kaminen och den kommer att ha en ingående punkt och en utgående för att vatten ska kunna cirkulera genom manteln och vidare ut i husets rörsystem för element och kranar.

När kaminen används för att elda så värms vattnet i denna mantel upp av värmen från elden. För att detta ska fungera på ett effektivt sätt så måste själva kaminen ha en eldstad som är byggd för att samla upp hög hetta och det på kort tid.

pellets
Med ved eller pellets kan du få upp hög hetta och värma upp vattnet som finns i vattenmanteln

Hur fungerar det med vattenmantlade kaminer?

Rent praktiskt så kommer elden i kaminen att värma upp vattnet som finns i en vattenmantlad kamin ackumulatortank. Därefter kan vattnet som värmts upp cirkulera runt genom husets värmesystem.

Du kan använda vattnet för:

  • Vattenelement
  • Golvvärme
  • Kranvatten

Utöver detta så är det förstås så att du värmer upp rummet där kaminen står. Luften värms ju upp omkring kaminen. En del modeller har också utrustats med en kokplatta på toppen. Där kan du värma vatten för varma drycker eller till och med laga mat!

Funktionen är alltså mycket flexibel med tanke på att en kamin som är vattenmantlad kan värma upp allt från vatten till soppan du vill mysa med framför den vackra elden.

Du kan laga mat på detta vis:

Vattenmantlad kamin fördelar

Framförallt så handlar det ju om en kamin som värmer både luft och vatten i ditt hem. Detta ger energieffektivitet så visst kan det bli så att du sparar pengar på att använda kaminen istället för att värma med el.

Andra fördelar med vattenkamin är:

  • Miljövänlig – Om kaminen drivs med förnybara bränslen som pellets och ved så är det ett mycket bra val för miljön.
  • Många funktioner – Du använder samma kamin med vattenmantel för att värma upp luften, vattnet och laga mat.
  • Vacker – En vattenmantlad kamin av gjutjärn eller med en design som efterliknad detta är hur vacker som helst att se på.
  • Myskänsla – Det är få värmemetoder som ger samma känsla av mys som en vattenmantlad kamin gör!

vattenmantlad kamin gjutjärn

Vattenmantlad kamin nackdelar

Det är lätt att bara se på fördelarna med kaminen som värmer vatten för huset. Men det finns förstås också några minus som vi måste ta upp och som kan påverka vilken modell du ska välja.

Nackdelar med vattenmantlad kamin kan vara:

Högre initial kostnad: Installationen av en vattenmantlad kamin kan vara betydligt dyrare än en traditionell braskamin. Detta beror på den mer komplexa konstruktionen och behovet av att integrera den med hemmets befintliga värmesystem.

Komplex installation: Eftersom dessa kaminer måste kopplas till husets värme- och vattensystem så krävs det ofta en mer komplex och tidskrävande installation av en certifierad och erfaren installatör.

Underhållskrav: Vattenmantlade kaminer kräver regelbundet underhåll för att säkerställa att systemet fungerar säkert och effektivt. Detta inkluderar rengöring av både kaminen och vattenkretsen vilket kan vara mer omfattande än för en vanlig braskamin.

Beroende av el: Många vattenmantlade kaminer kräver el för att pumpa vattnet genom systemet. Detta innebär att de inte fungerar under strömavbrott vilket kan vara en nackdel jämfört med traditionella braskaminer som inte kräver el.

braskamin
Det är inte som en traditionell braskamin som bara behöver ved!

Risk för frysning: I kallare klimat finns det en risk att vattnet i systemet kan frysa om kaminen inte används under en längre tid vilket kan leda till skador på systemet.

Värmeutjämning: Vattenmantlade kaminer kan ibland vara mindre effektiva på att snabbt värma upp ett rum jämfört med traditionella kaminer eftersom värmen först måste överföras till vattnet och sedan distribueras genom huset.

Krav på vattenkvalitet: Vattenkvaliteten kan påverka systemets effektivitet och livslängd. Hårt eller korrosivt vatten kan orsaka problem och kräver behandling eller användning av destillerat vatten.

Kompatibilitet med hemmets värmesystem: Det är inte alla befintliga värmesystem som är kompatibla med vattenmantlade kaminer. Detta kan kräva ytterligare modifieringar eller uppgraderingar av hemmets värmesystem.

Dessa nackdelar kan verka överväldigande men du inser ju också att de bara är nackdelar om du inte har tänkt till och undersökt situationen i rummet eller hemmet du vill värma upp. Om allting passar som det ska är det ju inte tal om nackdelar!

Att tänka på när du ska installera vattenmantlad kamin

Det finns flera saker som du bör tänka på när du ska köpa kamin som är vattenmantlad. Om du ska använda systemet för att värma varmvattnet i kranen så är det väldigt viktigt att det blir rätt. Du ska kunna få en temperatur på lägst 50 grader utan att behöva vänta för länge.

Med en installatör som har rätt kvalifikationer så får du en korrekt installation. Detta är minst sagt viktigt med tanke på att vattnet måste cirkulera på rätt sätt. Detta oavsett om du bara ska använda det för radiatorer eller om du även är ute efter vattenmantlad kamin golvvärme. Det är inte bara att plocka fram ett strykmått för att få det hela rakt. Det krävs lite mer än så!

Vad gäller vattenmantlad kamin pris så kan det vara högre än traditionella braskaminer. Men här måste du ju beakta att du kan ha igen denna investering då du sparar in på husets uppvärmning. Om installationen också ingår i priset så är det en fördel.

Underhåll måste du tänka på redan vid beställning och installation av din vattenmantlade kamin. Det är viktigt att du sätter dig in i hur rengöring och underhåll måste se ut för att du ska få säker och effektiv drift.

Ta en titt på viktiga saker som hur du tömmer aska, använder spjäll och säkrar att inget brandfarligt finns i utrymmet under kaminen!

Det finns gott om videos som visar dig hur en vattenkamin fungerar men vi tycker att denna var lite extra kul för den visar verkligen hur spännande det kan kännas att tända kaminen första gången:

 

Ska du köpa en braskamin med vattentank?

Är braskaminen med varmvatten ett bra val för dig?

Det kan ju låta hur bra som helst med en vattenmantlad kamin som är billig och dessutom drar ner kostnaderna för uppvärmning av vatten i ditt hem. Men är detta det bästa valet för dig?

En vattenmantlad kamin passar bäst under vissa specifika förhållanden och behov. Här är några situationer där installation av en vattenmantlad kamin kan vara särskilt fördelaktig:

Större hem eller byggnader

I större fastigheter där behovet av uppvärmning är omfattande kan en vattenmantlad kamin vara effektiv för att distribuera värme genom hela byggnaden.

Områden med långa, kalla vintrar

I regioner med kalla vintermånader kan vattenmantlade kaminer erbjuda en konstant och effektiv värmekälla. Detta gäller med andra ord för hela Sverige och kanske särskilt för städer längre norrut där våren kan dröja. Detta oavsett om vi har börjat märka ovanligt tidig vår i landet för även vårens klimat kräver uppvärmning inomhus.

Hus med tillgång till billig eller gratis ved

Om du har tillgång till en billig eller gratis vedförsörjning, kan en vattenmantlad kamin vara en kostnadseffektiv lösning för ditt uppvärmningsbehov.

ved bränsle
Om du har en enorm hög med ved så bör du ju använda den!

Miljömedvetna hushåll

För dem som vill minska sitt koldioxidavtryck kan en vattenmantlad kamin, speciellt de som använder förnybara bränslen som vedpellets, vara ett mer hållbart alternativ till fossila bränslen.

Renoveringar eller nybyggnationer

Om du bygger ett nytt hus eller renoverar ett befintligt och överväger olika uppvärmningsalternativ kan en vattenmantlad kamin integreras effektivt i designen.

Hem med hög uppvärmningskostnad

För husägare som brottas med höga uppvärmningsräkningar kan en vattenmantlad kamin vara ett sätt att minska dessa kostnader. Speciellt om du redan överväger att installera en kamin.

Husägare som söker självförsörjning

Om du strävar efter att göra ditt hem mer energisjälvförsörjande kan en vattenmantlad kamin vara en del av lösningen. Detta särskilt i kombination med andra hållbara tekniker som solpaneler. Kaminen kan ingå i ett system där du tar vattnet från regn eller egen brunn, återför aska från kaminen till din gräsmatta och lagar maten på kokplattan då elden är igång.

Det är viktigt att noggrant överväga dina specifika behov och förhållanden inklusive husets storlek, klimat, tillgänglig bränsleförsörjning och din budget innan du beslutar dig för att installera en vattenmantlad kamin. Samråd med en expert inom området är också rekommenderat för att säkerställa att du väljer rätt system för dina behov.

Ta en titt på denna video som är en bra hjälp då du ska välja kamin:

Hur hittar du den bästa vattenmantlade kaminen?

Kan du lita på vattenmantlad kamin bäst i test? Om en person får betalt för att säga att en vattenmantlad kamin från Nibe är bäst så är det ju tveksamt om detta stämmer. På samma sätt så är det ju självklart att en video från Contura kommer att hävda att en vattenmantlad kamin Contura tillverkar möter alla dina krav och behov.

Det är klart att du kan dra nytta av att kika på vattenmantlad kamin bäst i test. Men läs med eftertanke. Ta reda på varför den som testar har valt en viss modell och se om den motsvara de behov du har.

För de allra flesta är det viktigaste att få god kontakt med det företag som säljer och installerar vattenmantlade kaminer. Med ett gott samtal kan ni komma fram till vad som kommer att göra sig bäst hemma hos dig eller på ditt landställe.

Det är viktigt att komma ihåg att den här typen av kamin kräver lite mer än enklare hemmaprojekt som att göra en fågelskrämma eller egen musfälla. Du gör klokt i att konsultera en expert innan du bestämmer dig för vilken modell. Det kan ju vara så att du behöver tänka om vad gäller placering så var beredd på att lyssna och ta till dig av råd då de kommer!

Lycka till och bästa värme till dig och ditt hushåll!