Kan du rädda din verkstad med ett omstartslån?

När det inte längre fungerar så kan tanken om lån poppa upp. Du vill ju inte lägga ner din verkstad eller köra den i botten av konkursens sandlåda. Även om orderingången är stadig så kan det ju ske saker som gör det svårt att hålla verksamheten flytande.

År 2016 var det många industriföretag som fick en kalldusch med de nya reglerna omkring energiskatt. De ledde till ett ökat behov av att klara av att ligga ute med stora summor och många började fundera på hur detta skulle lösas.

Att rädda en verkstad med ett omstartslån utan säkerhet kan vara en genomförbar lösning under vissa omständigheter men det är viktigt att noggrant överväga alla aspekter innan man tar detta steg.

Här är några faktorer att tänka på innan du tar lånet:

Kommer verksamheten att klara kommande månader och år?

Gör en detaljerad granskning av verkstadens nuvarande ekonomiska situation. Är problemen tillfälliga eller tecken på djupare strukturella problem? Oavsett om fokus ligger på att tillverka butiksskyltar eller bygga möbler så är det viktigt att vara väl insatt i hur det ser ut rent ekonomiskt just nu.

Bedöm även efterfrågan på dina tjänster. Är det en tillfällig nedgång eller en långsiktig marknadsförändring? Här kanske du måste diskutera saken med ett proffs som förstår sig på marknaden och som kan analysera på rätt sätt.

Det finns ju ingen mening med att ta ett lån för att komma igång igen om utsikterna ser bleka ut. Då kanske det är bättre att lägga ner på ett snyggt sätt och ta sig ur det hela utan skulder och ett nersvärtat rykte.

snickare
Hur ser framtiden för din verkstad ut?

Förståelsen av ett omstartslån

Du bör inte ta någon form av lån utan att först förstå vad det kräver och ger. Du ska alltid vara väl medveten om villkor och räntor. Kolla in villkoren för omstartslånet, inklusive räntor och återbetalningstid.

Tänk igenom hur dess villkor kommer att påverka din ekonomi. Det kan ju också finnas punkter som rör saker som arbetssäkerhet som du kanske inte har varit medveten om. Detta kan även påverka den försäkring du får för din verksamhet.

Överväg hur detta lån påverkar din långsiktiga skuldbörda och finansiella hälsa. Kommer du att klara av möjliga investeringar under kommande månader eller blir det för tungt med lånet? Det är viktigt med ett ärligt svar på den frågan.

Affärsplan och strategi

Ha en klar plan för hur lånet ska användas för att förbättra verksamheten. Det kan inkludera investeringar i utrustning, marknadsföring eller omstrukturering. Kanske inkluderar planen en ny vändning. Ska du börja göra eget godis vid sidan om tillverkningen av kartonger för choklad?

Upprätta en detaljerad budget och cashflow-prognos. Se till att du kan hantera lånebetalningarna även under sämre perioder. Kanske behöver du backup för detta om du jobbar inom ett område där det kan gå upp och ner på ett markant sätt.

En affärsplan är alltid viktig att ha då du vill ta lån för din verksamhet. Du bör veta att det kan vara väldigt svårt att få ett lån för företaget om du inte har denna plan. Därmed är det inte så dumt att få hjälp med affärsplanen av en person som är duktig på att formulera den på rätt sätt.

Rådgivning och support

Ta hjälp av en ekonomisk rådgivare för att förstå de fulla konsekvenserna av att ta ett omstartslån. Kanske känner du någon som är väl insatt eller så tar du kontakt med en person som kan hjälpa dig.

Kolla om det finns stöd att få från branschorganisationer eller lokala företagsnätverk. Många gånger kan du hitta rätt kontakter för detta i forum online. Se på branschforum och ställa en fråga för att hitta rätt personer att rådgöra med.

rådgivning
Se till att få rådgivning

Alternativa finansieringskällor

Undersök om det finns statliga eller regionala bidrag och stödprogram som kan vara tillgängliga för din verksamhet. Det kan vara så att din kommun just har dragit igång ett projekt för det lokala näringslivet som kan innebära att du får den hjälp som du behöver för att kunna fortsätta.

Överväg att söka investerare eller ingå i partnerskap som kan tillföra kapital och expertis. Här är det dock viktigt att förstå att du på detta sätt även kommer att få dras med nya förslag för din verkstad. Investerare vill ha något att säga om hur verksamheten sköts för att de ska vara med och hjälpa till.

Lånet kan bli en bra lösning

Ett omstartslån kan vara en lösning för att rädda en verkstad men det är viktigt att göra en omfattande analys av både verksamheten och lånevillkoren. Genom att ha en solid affärsplan, förstå de finansiella konsekvenserna och utforska alla tillgängliga alternativ kan du fatta ett välgrundat beslut som bäst gynnar din verksamhets framtid.

Var noga med att gå igenom alla risker med lånet och tänk till innan du tar det. Var också medveten om att olika kreditgivare kan ge olika villkor. Det är bra att jämföra så att du får det bästa möjliga lånet för din verkstad.