Allt du behöver veta för att fixa gräsmattan!

Att hålla gräsmattan i toppskick kräver en hel del energi och det kan kännas jobbigt att inse detta. Men om det är viktigt för dig att din trädgård ser frisk och grön ut så bör du ta hand om gräsmattan. Detta innebär att fixa områden som blivit söndertrampade och ta hand om resten med olika metoder.

Trimma gräset regelbundet med en gräsklippare för att förhindra en övervuxen trädgård och extra hårt arbete senare. Kanske vill du ha en fågelskrämma för att hålla fåglar som smutsar ner borta. Det är också viktigt att vattna gräset regelbundet för att undvika torra fläckar. Genom att följa dessa och följande steg kan du njuta av en fin gräsmatta hela sommaren!

Laga söndertrampade områden på din gräsmatta

För att laga söndertrampade områden i din gräsmatta bör du följa dessa steg:

  • Ta bort ogräs och jord från det söndertrampade området. Använd en skottkärra eller annat verktyg för att föra bort jorden.
  • Lägg till ny jord till det trampade området. Använd en blandning av torv och kompost för att ge gräset den näring som behövs för att det ska kunna växa.
  • Plantera gräsfrön. Sprid ut fröna med hjälp av en droppspridare tills hela ytan är täckt med frön.
  • Vattna regelbundet under de första veckorna efter planteringen. Detta så att fröna har möjlighet att gro ordentligt innan de blir exponerade för solens heta strålar.

Vilka verktyg behövs för att underhålla gräsmattan?

För att fixa en gräsmatta behövs ett antal verktyg. Först och främst behöver du en gräsklippare för att klippa gräset till önskad längd. Du kan också använda en trimmer för att trimma områden som gräsklipparen inte kan nå.

Det är viktigt att lufta gräset vilket du gör med hål i mattan. Du behöver någon form av verktyg för detta. Lär dig mer om hur du luftar gräset på rätt sätt:

För att ta bort ogräs rekommenderas det att du använder en ogräsupptagare. Det kan också vara bra att ha en kratta och skottkärra till hands för att enklare fånga upp löv, klippt gräs eller andra växter som finns på gräsmattan.

Slutligen kan du som nämnt sätta upp en fågelskrämma eller liknande om du har planterat grönsaker i din trädgård.

Vad ska du tänka på när du klipper gräset?

Först och främst ska du tänka på att du får motion och frisk luft när du klipper gräsmattan. Dessutom kan du tänka på hur fint det kommer att bli. Du kan låta tankarna vandra och öka din motivation. När du klipper gräset är det viktigt att du använder rätt utrustning. Det ska du också tänka på.

handdriven gräsklippare
Med en handjagad gräsklippare blir det extra mycket motion!

Följande kan vara bra att beakta:

  • Först och främst bör du se till att du har en högkvalitativ gräsklippare som är lämplig för din trädgårds storlek.
  • Det är viktigt att du använder skyddskläder såsom långbyxor, skor med tjock sula och ett par handskar.
  • Du bör se till att ha god belysning om det blir mörkt ute så att du kan se var du går.
  • Naturligtvis bör du alltid följa instruktionerna som finns i trädgårdsmaskinens manual noggrant.
  • Det är bra att ta en paus ibland för att undvika utmattning och trötta muskler.
  • Om det finns stenar eller andra hinder på gräsmattan bör du få bort dessa innan du drar igång din gräsklippare.