Spara pengar med egna projekt hemma

Kan du spara pengar genom att göra mer själv? På Jiemach så hävdar vi ju att allt kan tillverkas men det är klart att det finns begränsningar i ett vanligt hem. Fast det kan finnas en del saker som du kan tillverka för att spara pengar. Låt oss kika lite närmre på detta och hur du med egna projekt kan få en bättre ekonomi.

Spara pengar med DIY

Att införliva gör-det-själv-projekt (DIY) och vara ekonomiskt kunnig hemma kan leda till betydande besparingar. Det handlar både om att förstå saker som hur mycket man kan få i barnbidrag och vad som kan göras på egen hand istället för att betala för tjänsten. Många bäckar små blir en stor å och tids nog kan du se att dina inkomster växer samtidigt som dina utgifter blir mindre.

Renovera och uppgradera på egen hand

Att sköta hemförbättringsprojekt själv kan spara dig kostnaden för att anställa proffs. Enkla uppgifter som målning, grundläggande reparationer eller trädgårdsarbete kan läras online och utföras med minimala investeringar. Det kräver lite tålamod men kan ju också innebära att du känner en stor tillfredsställelse av att ha gjort jobbet på egen hand.

Om du har familj så kan du även dra igång gemensamma DIY. Barn och ungdomar kan också vara med och slipa och måla. Detta blir en viktig lärdom för framtiden och kan ju faktiskt ses som en form av fritidsaktivitet som ger minst lika mycket underhållning som att sticka iväg på bio eller något annat som kostar pengar.

egen hylla
Gör en fin hylla med träbackar som inte används

Återanvänd det som redan finns i hemmet

Istället för att köpa nya möbler eller inredning kan du överväga det som skulle kunna kallas för upp-cycling (istället för re-cycling). Svenska hushåll slänger varje år 170 000 ton möbler. Detta är prylar som skulle kunna få nytt liv. Förvandla gamla föremål till något nytt och funktionellt vilket inte bara sparar pengar utan också ger en personlig touch till ditt hem.

Exempel på hur du kan upp-återanvända:

  • Slipa upp trämöbler och lacka eller måla
  • Lägg på nytt tyg på stolar
  • Byt sängmöbler med en annan familj
  • Gör nya föremål av saker som vaser, klockor och hyllor

Energieffektivitetsprojekt är också en möjlighet

Investera i gör-det-själv-projekt som förbättrar energieffektiviteten som att isolera fönster eller installera lågflödesduschmunstycken. Dessa minskar elräkningarna på lång sikt. Samtidigt som du snyggar till och får en ny och fräsch känsla därhemma så blir ditt hem bättre för miljön och för din plånbok!

Odla din egen mat

Att starta en grönsaksträdgård kan dra ner på matkostnaderna. Dessutom är det en givande hobby som främjar hälsosammare kost. Om du inte har en trädgård där du kan odla sallad och frukt så kan du odla på en balkong eller inomhus. Det går till och med att använda rester från köket som purjolök för att få ut mer av den mat du redan har köpt genom att plantera rötterna igen.

Du kan även odla på vintern:

 

Hantverk och hemgjorda presenter

Att göra presenter eller dekorationer hemma kan vara kostnadseffektivt och mer meningsfullt än köpta alternativ. Plocka kottar i skogen och spraya med guld för att dekorera med. Lär dig mer online om hur du kan tillverka saker som en egen musfälla eller göra godis för att ge bort.

barnprojekt
Låt barnen delta i projektet för en fin stund tillsammans utomhus!

Bättre ekonomisk förvaltning

Koppla dina gör-det-själv-insatser med förbättrad ekonomisk medvetenhet. Spåra dina utgifter, budgetera effektivt och prioritera sparande. Se över de inkomster som finns och se om det kanske går att få in mer via extrajobb.

Lär dig och förbättra dina färdigheter

Använd online-resurser för att lära dig nya färdigheter för dina projekt. Denna kontinuerliga lärandeprocess kan tillämpas på mer komplexa och kostnadsbesparande projekt över tid. Youtube är en fantastisk källa till information.

Om du vill börja göra en Podcast som till sist kan driva in pengar så är det bara att se en video på Youtube om detta. På samma sätt kan du lära dig mer om odling och annat som kan bidra med bättre ekonomi då du klarar av mer på egen hand.

Var påhittig och våga satsa

Gör-det-själv-projekt, tillsammans med ett medvetet förhållningssätt till ekonomi, kan leda till betydande besparingar. Det handlar om att vara påhittig, lära sig nya färdigheter och fatta välgrundade ekonomiska beslut. Dessa metoder sparar inte bara pengar utan ger också en känsla av prestation och personlig tillväxt.

Det går att tillverka så mycket hemma och det är bara din fantasi och viljekraft som sätter stopp för vad du kan göra. Men kom ihåg att det är viktigt att börja på rätt nivå. Utvärdera alltid komplexiteten i ett projekt innan du startar och tveka inte att rådfråga proffs för mer avancerade uppgifter för att säkerställa säkerhet och effektivitet.