Ska du tillverka eller köpa fågelskrämma? Läs detta först!

Oavsett om du är ute efter att hålla fåglar på avstånd på grund av deras nedskräpning eller för att du vill ha din odling ifred så behöver du en bra fågelskrämma. Det finns så många olika sätt att skrämma fåglar på men alla är inte garanterade lösningar.

Här på Jiemach ska vi ta en titt på hur du kan skrämma bort fåglar med fågelskrämma och vad som verkligen fungerar. Redan såhär inledningsvis kan vi säga att du eventuellt får kombinera lite olika tekniker för att lyckas.

fågel fågelskrämma

Hur fungerar en fågelskrämma?

Precis som namnet antyder så är en fågelskrämma till för att skrämma bort fåglar som av olika skäl tycker att din egendom är en kalasbra plats att vistas på. Det finns flera metoder för att skrämma fåglar och därför bör fågelskrämman ha minst en av dessa.

En fågelskrämma kan fungera med:

  • Farligt utseende – Stora runda ögon som ett rovdjur som är ett hot för fåglarna som kommer till ditt hem och din trädgård. En låtsasorm i din rabatt eller på fönsterbläcket kan ge samma effekt.
  • Rörelse – Ett huvud som guppar eller snurrar runt, en drake som ser ut som en äkta rovfågel som flyger eller kanske ett snöre med en massa reflexer som rör sig i vinden. På detta vis kan vanliga butiksskyltar faktiskt få fåglar att fly!
  • Ljud – Om det låter kan det skrämma fåglar. Det kan vara prasslande påsar, gnissel från en snurra eller liknande. Det finns numera studier som visar att fågelsång kan störa fåglar. Testa med att spela upp ljud från rovfåglar tillsammans med din fågelskrämma!

När fågelskrämman fungerar så kommer den att få fåglar till att tveka om de ska landa eller inte. Fast var medveten om att fåglar ofta utmanar farliga saker. På så vis kan de snabbt klura ut att den där klassiska gubben med två ögon och armarna ut åt sidorna inte är en människa. Den rör ju inte på dig.

Eftersom du vill lura fåglarna gång på gång gör du klokt i att välja en fågelskrämma som inkluderar farligt utseende, oljud och rörelse.

5 fågelskrämmor som kan skrämma bort fåglar

  1. Fågelskrämma Ryom

Fågelskrämma Ryom

Många har bekräftat att drakar som fågelskrämma fungerar fint. De kombinerar rörelse med otäckt utseende. De ser ju ut som rovfåglar. Det krävs bara lite vind för att andra fåglar ska fly då dessa drakar uppenbarar sig på himlen!

Du kan läsa mer om denna fågelskrämma här.

Se till att du har ett roterande fäste till en drake som fågelskrämma. Då slipper du lina som snurrar in sig och låtsasfåglar som därmed inte kan göra sitt jobb. Du finner en roterande påle för detta syfte här.

  1. Uggla med rörligt huvud

uggla fågelskrämma

Den här fågelskrämman är populär och har viss verkan. Du kan testa den på en plats där det är gott om vind så att huvudet rör på sig. Men i tester ska det sägas att drakar vinner. Ugglan får kritik för att den kluras ut av smarta fåglar. Ska du använda den kommer det antagligen att krävas en kombination av annat som rör på sig och för väsen.

Här kan du läsa mer om och se pris på uggelfågelskrämman.

  1. Fågelpiggar

fågelpiggar

Om det är landningen du vill komma åt så kan du testa med fågelpiggar. Dessa fungerar fint för att skrämma bort fåglar från tak, balkongräcken och andra platser där de sitter och smutsar ner omkring ditt hem.

Här kan ta en titt på fågelpiggar och beställa.

  1. Flygande fågel

flygande fågelskrämma

Häng upp en flygande rovfågel som ser ut som att den flyger omkring ditt grönsaksland! Det här är en installation som påminner om ugglan men som är mer rörlig. Dessutom är den faktiskt precis som ugglan riktigt fin dekoration.

Du kan läsa mer om den flygande fågeln här.

  1. En äkta fågelskrämma-gubbe

fågelskrämma gubbe

Det går ju också att ställa ut en äkta gubbe som du har sett i filmer. Men detta är sällan ditt bästa val. Om du ändå ska dekorera till Halloween så kan du lika gärna satsa på pumpagubben och se om han motar bort flygfäna.

Här kan du läsa mer om en pumpagubbe som fågelskrämma.

Bästa fågelskrämman för gård

uppblåsbar fågelskrämma

Om det ska vara en fågelskrämma för ett fält är den uppblåsbara gubben ett intressant val. Den rör på sig, ser arg ut och har också inbyggda effekter som siren. Precis det som ska till för att fåglarna ska hålla sig på avstånd.

Du kan läsa mer om den uppblåsbara fågelskrämman här.

Kan du göra en egen fågelskrämma?

Det är klart att du kan plocka fram strykmått och göra din egen fågelskrämma! Här är det bara din fantasi som sätter gränserna för vad du kan göra. En enkel fågelskrämma kan bestå av ett snöre som du binder fast CD-skivor med ett svart öga på.

Mellan skivorna så fäster du prasslande påsmaterial. Spänn upp linan över ditt grönsaksland och se hur den får fåglar att hålla sig på avstånd!

Om du har en egen drake kanske du kan använda den och visst går det att på olika sätt jobba med reflexer, tomma burkar som skallrar och mer. Frågan är förstås hur mycket tid du vill lägga ner på detta. Dessutom ska du komma ihåg att du också kan störas av prassel, bank och skrammel under blåsiga dagar.

tiger skrämmer fåglar
Testa med en låtsastiger som fågelskrämma!

Kan jag inte bara skjuta fåglarna?

Det händer att man skjuter av fåglar då ingenting annat fungerar. Men detta kan inte ske hur som helst och är bara tillåtet för vissa fågelarter. Dessutom kan du bara göra detta på din egen tomt eller på din gård.

Installera fågelskrämmor i tid!

Ett väldigt viktigt tips för att skrämma fåglar, och det oavsett om du har en flygande fågelskrämma eller sittande uggla, har med tidpunkt att göra. Om du får upp fågelnät, fågelpiggar, fågelskrämma uggla och mer innan häckningen börjar kan det ge så mycket mer!

Ta hand om detta mot slutet av mars för att styra fåglarna i annan riktning då de letar efter plats att häcka. Om du är för sent ute och fåglarna redan har valt din gård för häckning blir det svårt. Då kommer de nämligen att kämpa tappert för att hävda sin plats.

Vilken är den bästa fågelskrämman?

Här får vi ta en titt på fågelskrämma test och det verkar trots allt som att den flygande fågelskrämman vinner för hemmabruk och den arga uppblåsbara gubben för lite större behov på gårdar.

Här kan du se fågelskrämma uggla test:

Här ser du test av flygande fågelskrämma:


 

På Jiemach kan vi alltså konstatera att du ska göra livet godare med hjälp av en flygande fågelskrämma eller en uppblåsbar gubbe med siren för att skrämma bort fåglar. Dessutom verkar det gå väldigt bra med hemmagjorda fågelskrämmor med tråd och skramlande saker.

Lycka till!