Gör din egen musfälla

Kan du göra en egen musfälla? Det bör inte vara så svårt. Om du har problem med mus i hus är musfällan en väg att gå. Det du ska tänka på är om du är ute efter att döda mössen med fällan eller om du tänker släppa ut dem på annan plats.

En enkel musfälla

Ett sätt kan vara att ta en plastflaska och skära i toppen. Skär inte av komplett och använd ett gummiband för att spänna omkring toppen. Placera gummibandet så att det lossnar om flaskan rör på sig. Då åker den övre delen igen och musen är fast i flaskan.

Det här kan fungera men det finns risk för att musen tar sig ur flaskan om toppen inte sitter på så tajt. Ett annat sätt kan vara att fylla en hink med vatten och skapa en landgång ner till något ätbart i mitten av hinken. Det här skulle kunna leda till att du fångar en mus som inte kan simma.

Vad gör du med musen?

Det här är en fråga du ska tänka på innan du gör en egen musfälla. Det finns lite olika typer av möss och en del kan du kanske placera långt bort från ditt hus. Tanken är att de inte hittar tillbaka och du kan ha gott samvete för att du inte dödat en söt liten mus eller annan gnagare som ekorrar.

Men det ska sägas att djur är smarta. Risken för att mössen kommer igen är stor. Sedan är det ju också så att de kan ha många släktingar kvar på plats. Frågan om du ska skapa en fälla som dödar eller inte har inget bestämt svar. Du måste känna efter och fundera på vad du känner dig bekväm med.

Kan du använda samma fälla igen?

Det är klart att du kan bygga en robust fälla som du kan använda igen. Om du kan svetsa kan du kanske skapa en liten gallerbur med ett lock som slår igen när någon kliver in. Den här typen av musfälla är inte dyr att köpa färdigbyggd men det kan ju kännas lite extra tillfredsställande att fånga mössen med en fälla som du byggt själv.

Vilka material ska du använda?

Bygg en musfälla med ett material som klarar av utmaningen. Har du möjlighet att bygga med trä och metall så får du en hållbarare lösning. En vattenflaska kan fungera som tillfällig fälla men du lär snart behöva göra en ny.

Möss märker och kommer ihåg fällor

Tänk på att möss märker av fällor. Om flera av deras kompisar fastnar i din hembyggda fälla kan det bli så att det inte blir fler. Då kan du ta en paus så att de glömmer bort vad den där ostbiten i lådan innebar. Många gånger är det ju så att man får ha lite tålamod. Bara för att du inte får en mus i din egna fälla på en gång betyder det inte att den inte är tillräckligt bra.

Här kan du se hur du gör en egen musfälla med en vanlig plastflaska: